• Emisiuni
  • Vorbește Lumea
  • Vlad Voiculescu și Carmen Uscatu, despre sistemul medical: În România, nu se duce lipsă de fonduri, ci de bun-simț

Vlad Voiculescu și Carmen Uscatu, despre sistemul medical: În România, nu se duce lipsă de fonduri, ci de bun-simț

Vlad Voiculescu și Carmen Uscatu, despre sistemul medical: În România, nu se duce lipsă de fonduri, ci de bun-simț

Astăzi, în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea”, de la PRO TV, Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății, și Carmen Uscatu, co-fondator al Asociației Dăruiește Viață, au vorbit despre sistemul sanitar din România. 

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a precizat, pentru telespectatorii PRO TV, că în ultimii ani au fost construite doar două spitale în România, dintre care unul ”nici nu poate fi numit spital” și că, la capitolul resurse umane, este vorba de un exod masiv. ”Sunt spitale întregi în România care au rămas fără personal. Pe de altă parte, cu greu mai găsești în Marea Britanie un spital care să nu aibă o asistentă româncă”.

Carmen Uscatu, co-fondator al Asociației Dăruiește Viață, a dat un exemplu concret despre starea spitalelor din România: ”La spitalul Marie Curie, secția de oncologie pediatrică, există 31 de paturi, unde atunci când secția este plină, sunt 31 de copii plus mămicile lor. Toți aceștia au acces la doar două grupuri sanitare, ceea ce înseamnă că dimineața și seară, acești copii sunt nevoiți să stea la coadă ca să folosească toaleta sau să facă un duș. Ce poate face un medic sau o asistentă în acest caz? Infrastructura deficitară este cauza pentru declanșarea infecțiilor nosocomiale”.

Cât privește infecțiile nosocomiale, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a dat un exemplu: ”La un moment dat, soția unui demnitar trebuia să fie internată la ginecologie. Medicii știu care este situația privind infecțiile nosocomiale, așa că atunci când soția demnitarului a trebuit să fie operată, a fost închisă secția, a fost făcută dezinfecția, și peste două săptămâni s-a întors femeia și a fost operată”. 

Carmen Uscatu a adăugat că exodul medicilor nu este dat de salarii, pentru că salariile în România au ajuns la un nivel  bun, ci de faptul că un medic trebuie să se uite în ochii unui părinte și nu poate să-i spună că a făcut tot ceea ce era posibil. 

Carmen Uscatu care, alături de colegele sale, construiește Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, spune că acesta va fi primul spital din România cu radioterapie pentru copii, camere sterile, bloc operator, terapie intensivă - unde ușa se va deschide doar după controlul mâinilor. 

Carmen este foarte încrezătoare în viitorul sistemului sanitar din România: ”Pentru asta, trebuie ca fiecare dintre noi să se implice, să iasă la vot. Politica înseamnă spitale, străzi, autostrăzi, înseamnă să ceri omului care te reprezintă să urmeze interesele tale.

Acum facem un spital. Peste 250.000 de oameni au donat, la 8864 4 euro pe lună, ceea ce înseamnă 3 milioane de euro. Aproape un etaj va fi construit din banii de la donatorii individuali”.

Vlad Voiculescu crede că în spitalele din România se aplică zicala ”omul sfințește locul”. ”În România, nu ducem lipsă de fonduri. Se duce lipsă de profesionalism și bun simț, care sunt în opoziție cu politizarea.

Loialitățile unui manager de spital sunt față de acela care l-a pus sau îl poate da jos, când ar trebui să fie față de pacienți și de propria meserie”.

Acesta a adăugat că Ministerul Sănătății are un buget de un miliard de lei pentru investiții și că problemele pe care le întâmpină România le-a avut și Austria, Germania, Italia, doar că în urmă cu 20-30 de ani. ”Nu există o singură problemă în România care să nu se fi rezolvat în altă parte”.

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni