• Emisiuni
  • Vorbește Lumea
  • Un specialist îți spune tot ce ai nevoie să știi despre pastilele cu iod și administrarea acestora

Un specialist îți spune tot ce ai nevoie să știi despre pastilele cu iod și administrarea acestora

Pentru că în ultima perioadă s-a creat o adevărată isterie în legătură cu un eventual eveniment radioactiv, foarte mulți români s-au grăbit să cumpere pastile cu iod.

Radu Țincu, medic primar ATI, secția toxicologie, a fost invitat la Vorbește lumea, unde a vorbit despre această situație pe larg. 

Radu Țincu, medic primar ATI: "În cazul unui eveniment nuclear se eliberează un izotop radioactiv IOD 131,  care va ajunge să fie preluat la nivelul tiroidei. În momentul în care există o competiție între iodul normal pe care îl conțin aceste pastile și acest izotop radioactiv, în acel moment organismul va putea fi protejat în fața iodului 131. Deci logica este ca atunci când există acest izotop în natură eliberat, să avem acest tratament cu iod astfel încât să nu pemitem metabolizarea iodului radioactiv la nivelul tiroidei. "

Radu Țincu, medic primar ATI: "Nu există nicio logică să luam iod în pastile înaintea evenimentului nuclear, pentru că nu există nicio competiție și nu are cu cine să facă această competiție. Trebuie să îl administrăm în primele ore după un incident nuclear. Cu cât se administrează mai repede, între unul și patru ore, reușește să blocheze cu pănă la 90% metabolizarea izotopului radioactiv." 

Radu Țincu, medic primar ATI: "Aceste stocuri nu trebuie să fie foarte mari, pentru că iodul radioactiv nu rămâne decât o perioadă scurtă în atmosferă, după care este transformat într-un alt izotop; pe de altă parte administrarea de iod se va realiza o dată sau de două ori pe o perioadă scurtă de timp, deci nu avem nevoie de stocuri exraordinar de mari."

Radu Țincu, medic primar ATI: "Autoritățile au reponsabilitatea de a reface stocurile și de a pune la punct un plan de prevenție. În niciun caz nu trebuie să luam iod preventiv, iodul preventiv pe perioade lungi de timp va afecta glanda tiroidă."


Radu Țincu, medic primar ATI: "Persoanele care au deja o disfuncție a tiroidei: hipotiroidie, hipertiroidie sau o disfuncție autoimună sau gușă tiroidiană trebuie să discute cu medicul endocrinolog; de asemenea, dacă vom administra iod preventiv de capul nostru riscăm să avem o hiperproducție de hormoni tiroidieni și nu doar că dereglăm glanda tioidă, dereglăm funcționarea întregului organism; hormonii tiroidieni în exces vor afecta inima, vom avea risc de apariție a tulburărilor de ritm cardiac, vom avea afectat sistemul nervos central, cu irascibilitate, insomnie, o stare de anxietate, vom avea afectat metabolismul, acești oameni nu se mai adaptează foarte bine la diferențele de temperatură. Deci atunci când decidem să luam singuri,, fără niciun fel de prescripție iod, trebuie să ne gândim că e posibil să dereglăm glanda tiroidă atât de mult în așa fel încât organismul să fie afectat. "

Radu Țincu, medic primar ATI: "Rolul iodului în oranism e de a fi înglobat în horrmonii tiroidieni la nivelul glandei tiroide, avem suficient iod în almentație, sarea iodată a fost iodată tocmai pentru a preveni deficitul de iod, iar iodul stă la baza hormonilor tiroidieni." 

Radu Țincu, medic primar ATI: "pentru persoanele adulte se administrează o capsulă sau două de 75 sau 100 de miligrame, dar nu e nevoie de administrarea pe o perioadă de timp lungă. Precauțiile sunt luate în cazul pacienților cu disfuncții tiroidiene sau pacientelor însărcinate. Iodul acesta însă nu ne protejează împotriva a tot ce conține o astfel de amenințare. Iodul îl găsim în fructe, legume și în sarea iodată. Sarea de Himalaya nu conține iod, așa că cei care o consumă trebuie să aibă grijă."

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni