• PRO TV
  • Tudor Chirilă, dezgustat de verdictul în dosarul Colectiv: "Am ajuns să ne hrănim călăii"

Tudor Chirilă, dezgustat de verdictul în dosarul Colectiv: "Am ajuns să ne hrănim călăii"

Tudor Chirilă, dezgustat de verdictul în dosarul Colectiv: "Am ajuns să ne hrănim călăii"

Tudor Chirilă critică dur decizia în dosarul Colectiv. Artistul a postat un amplu mesaj pe Facebook în care critică decizia judecătorilor.

Solistul  constată că pedeapsa lui Cristian Popescu Piedone e mai mică decât durata procesului și se așteaptă să fie eliberat după un an.

"Urlă internetul vis a vis de cuantumul pedepselor de la Colectiv. Pedeapsa lui Piedone e mai mică decât durata procesului. Și probabil că va ieși după un an.

Declarațiile cinice ale lui Piedone (“dacă acei părinţi cred că eu le-am omorât copiii, aşa să îi ajute Dumnezeu”) prin care își declină orice responsabilitate față de victimele tragediei sunt, de fapt, declarațiile statului român. Este dispretul suveran cu care statul își tratează cetațenii. 

Tudor Chirilă, revoltat după sentința finală din dosarul Colectiv

In șase ani de zile justiția română (și pentru justiție și stat de drept s-a ieșit in stradă începând cu 2015) a reușit  să schimbe încadrarea juridică a reprezentanților statului astfel reieșind pedepsele de ieri care sunt o palmă peste obrazul ș’i demnitatea victimelor  și a rudelor lor. După declarațiile lui Piedone e cam clar că nu va fi “reeducat”. Că nu va reuși să vadă o legătură între funcția lui și incendiul de la Colectiv. El așa va gândi și la iesirea din pușcărie. E o victimă. A avut ghinion. Ce contează că în subordinea lui administrația nu și-a făcut treaba? Doar nu era treaba lui să pună ordine în instituție. 

Piedone e statul român

Piedone e statul român. Așa cum spune Alex Dima “Nu Piedone a pornit incendiul din Colectiv dar el a stat in fruntea unui sistem corupt si criminal, asa cum sunt toate sistemele de la noi, care produc enorm de mult rau si nimeni nu e tras la raspundere.” Și Alex speră că această pedeapsă îneamnă de fapt începutul responsabilizării statului. Eu cred că numai  pedepse mult mai aspre în codul penal îi mai pot responsabiliza pe funcționarii statului. Acest stat capturat și înfășurat în neputința de a își onora contractul cu cetățenii care îl hrănesc. 

”În România am ajuns să ne hrănim călăii. Apoi statul ne dă înapoi pe măsură: flegme si dispreț”

În România am ajuns să ne hrănim călăii. Le dăm de mâncare, le plătim salariile, nu-i deranjăm cu nimic. Apoi statul ne dă înapoi pe măsură: flegme si dispreț. Pedepsele de la Colectiv ar fi trebuit să descurajeze acest comportament al statului român. Ar fi trebuit să dea un semnal că în administrație trebuie să existe responsabilitate. Că dacă nu există empatie socială ea trebuie deprinsă și asumată pentru că altminteri poți plăti pentru nepăsare. Că atunci când statul iși omoară cetațenii, trebuie să plătească pentru asta. 

Șase ani de zile pare că justiția mai degrabă a încercat sa găsească toate soluțiile  pentru pedepse cât mai mici în cazul funcționarilor publici. 

”Cetățenii României află (din nou) cât de singuri sunt”

Declarațiile cinice ale lui Piedone  sunt posibile și pentru că statul român îi ține spatele. La fel cum Bănicioiu care spunea că avem de toate și că pacienții în stare gravă pot fi tratați în România a mințit cu nerușinare și nimeni nu l-a tras la răspundere pentru asta, pentru că a anulat șansa la viață a unor oameni care au ajuns prea târziu în strainatate, pentru că, nu-i așa, aveam de toate. Nici pe domnul Arafat care ne spunea același lucru. 

Rețeaua asta de mafioți care de treizecișidoi de ani ne râde în față, arătându-ne cât de bine se poate câștiga din statul capturat de ei, îsi face un calcul simplu: merită să mă duc la pușcărie pentru câteva milioane de euro că stau putin, dar după aia sunt aranjat pe viață. Și cu cât jaful e mai mare cu atât pedeapsa devine, de fapt, mai mică. Justiția trebuie să pedepsească slăbiciunile statului, nu să le tolereze. 

Justitia trebuie să lucreze pentru oameni, nu pentru cauționarea funcționarilor publici care reprezintă statul.  Și ar trebui să realizăm că rezultatul procesului de la Colectiv ne privește pe toți. Asta dacă nu cumva al doisprezecelea ceas a trecut.  Ce speranțe putem avea că vinovații represiunii din zece august vor fi trași la răspundere? E un moment grav în care cetatenii Romaniei află (din nou) cât de singuri sunt", a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

Foto Facebook

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni