• Emisiuni
  • Vorbește Lumea
  • Specialistul spune tot despre impactul alergiilor asupra pielii, dar oferă și soluții

Specialistul spune tot despre impactul alergiilor asupra pielii, dar oferă și soluții

Cristina Nisipașu, medic primar în dermatovenerologie, a explicat la Vorbește lumea ce este pielea intolerantă cu tendință alergică și care sunt măsurile pe care trebuie să le ia cineva care se confruntă cu un astfel de tip de ten.

Ce reprezintă pielea intolerantă, cu tendință alergică?

Cristina Nisipașu, medic primar în dermatovenerologie: “Pielea intolerantă poate fi o condiție moștenită, care se manifestă în anumite situații, în timpul vieții, sau dobândită, prin aplicarea de produse prea agresive la nivelul pielii.(...) Pielea intolerantă poate apărea la orice tip de ten, chiar și la tenul gras, și duce la o senzație de uscăciune, ceea ce le determină pe paciente să aleagă greșit produsele de îngrijire. Crezând că au pielea uscată, tot aplică hidratare, ceea ce agravează condiția de acnee sau alte leziuni preexistente.

Așadar, simptomele pentru  pielea intolerantă, predispusă la alergii, sunt: 

-înroșirea frecventă;

-senzații de mâncărime;

-senzații de arsură;

-senzații de furnicături;

-senzații de piele uscată;

Ce factori pot provoca o reacție a tenului cu tendință alergică?

Reacțiile cutanate asociate alergiilor pot să fie declanșate de folosirea produselor nepotrivite, precum spirtul, dar și de expunerea la vânt puternic, la căldură extremă sau la frig extrem, precum și de consumul anumitor alimente (de exemplu cele fierbinți sau picante). Aceleași reacții pot să fie provocate și de emoțiile puternice, dar și de expunerea la lână - în cazul anumitor persoane. 

Cum explică specialistul producerea reacțiilor pielii intolerante?

Cristina Nisipașu, medic primar în dermatovenerologie: “Împotriva agresiunilor, cel mai important rol îl au bariera cutanată și microbiomul pielii. Acesta din urmă este un ecosistem de microorganisme care trăiesc în mod normal la nivelul pielii noastre și împiedică alte microorganisme străine care ar putea să facă rău organismului să se pună pe pielea noastră. În momentul în care apare un dezechilibru, microorganismele se înmulțesc excesiv și produc o inflamație a pielii. Bariera hidrolipidică este un film cutanat care acționează ca un film la nivelul pielii și face ca agenții externi să nu poată pătrunde la nivelul pielii ca să producă iritații  și alergii. În momentul în care aceasta este întreruptă, apar microfisuri la nivelul pielii, iar noi putem simți mâncărime și usturime sau putem observa înroșirea pielii”

Ce impact au alergiile asupra calității vieții?

Toate acestea pot să cauzeze un impact emoțional, pot să provoace disconfort, pot afecta modul în care relaționăm cu cei din jur, din cauza factorului emotional, sau pot provoca irascibilitate. Îngrijirea zilnică adaptată nevoilor pielii intolerante este esențială pentru a ține sub control reacțiile cutanate.Tocmai de aceea se recomandă pentru tenul intolerant produsele potrivite. 

Ce soluții propune specialistul?

Cristina Nisipașu, medic primar în dermatovenerologie, recomandă folosirea produselor cosmetice care trebuie să respecte următoarele reguli :

-să fie dermatocosmetice;

-să aibă în spate studii dermatologice; 

-să aibă cât mai puține ingrediente, iar cele existente să ajute pielea;

-să nu conțină ingrediente iritante precum parfum sau alcool;

-să fie integrate într-o rutină corectă;  

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni