• PRO TV
  • Sfatul expertului. Cum alegi vinuri speciale pentru cadouri memorabile

Sfatul expertului. Cum alegi vinuri speciale pentru cadouri memorabile

Sfatul expertului. Cum alegi vinuri speciale pentru cadouri memorabile

Marinela Ardelean, una dintre cele mai avizate voci de la noi în materie de vinuri, ne ghidează pas cu pas pentru alegerea unui vin perfect potrivit pentru persoana care îl va găsi sub brad. 

Când dăruim un vin, sunt multe lucrurile care pot face din el mai mult decât o altă sticlă. Vinurile au poveste, istorie, personalitate și, în funcție de cât de bine îl cunoaștem pe cel căruia i-l dăruim, putem găsi vinul perfect, cel care îi va rămâne în memorie și în inimă. 

Am rugat-o pe Marinela Ardelean, expert internațional în vinuri, jurat în concursuri internaționale de vin, autor de cărți despre vin, absolventa unui doctorat despre vinuri și branding de țară, să ne ghideze prin nenumăratele opțiuni pe care le avem atunci când vrem să impresionăm pe cineva drag de sărbători. 

Ea a decis să ne îndrume către regiunea Dealu Mare, una dintre cele mai bogate Denumiri de Origine Controlată din România, cu o varietate excepțională de vinuri de calitate, de la producători cu multe medalii câștigate de-a lungul anilor. 

Când alegi un vin pe care să-l faci cadou, prețul – care este cel mai des invocat drept criteriu în alegere vinului pentru consum propriu - își pierde din importanță, iar alte aspecte devin instantaneu mai importante”, spune Marinela Ardelean, și adaugă că altele sunt criteriile de pornire în această situație: „Ce fel de persoană este destinatarul? Ce vârstă are, ce preferințe culinare, când și cum va fi consumat vinul?

Nu este cazul să vă panicați”, ne liniștește ea. „Există vinuri pentru toate ocaziile și pentru toate categoriile de public, inclusiv vinuri vegane sau fără alcool (puțin cam extrem, dar există!). În general, în orice hipermarket (mai ales dacă calci pragul unui WineSquare, la Carrefour) poți găsi o selecție bună de vinuri, din care ai cu siguranță cum să alegi ceea ce îți dorești.”

Dacă nu știi mare lucru despre destinatarul vinului sau despre când va fi consumat, sfatul Marinelei Ardelean este este să mergi la sigur: „Toată lumea iubește un vin spumant, iar Rhein Magnifique Brut, din Tămâioasă Românească, este genul de vin care se potrivește și seara, și la prânz, și în weekend, și în timpul săptămânii. Producătorul este The Iconic Estate, care deține prima casă de vinuri spumante obținute prin metoda tradițională din România, Pivnițele Rhein Azuga.” Desigur, un spumant de calitate este întotdeauna o idee bună și atunci când vrei să-ți bucuri iubitul sau iubita. 

Dacă destinatarul este un adult mai avizat și atent la detalii, sau dacă știi că vinul va fi consumat lângă cărnuri pe grătar, o Fetească Neagră Etika, de la Aurelia Vișinescu, elegantă și catifelată, va face față cu succes. Ai putea să-ți impresionezi mama cu acest vin, ieșit din mâinile uneia dintre cele mai de succes femei din lumea vinului românesc. 

Cuvee Matei de la Domeniile Prince Matei, un cupaj complex și echilibrat din Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră este, poate, cadoul ideal pentru un prieten matur, cu experiență de viață și gusturi bine formate. 

O opțiune de cadou pentru un „tată de familie” ar fi Cabernet Franc de la crama Rotenberg. Acest vin maturat îndelung în butoaie de stejar este sobru, mineral și în același timp reușește să-și păstreze suplețea și senzațiile de fructe. Dacă nu faci cadouri doar familiei, acest vin poate sta cu cinste și pe masa de  Crăciun a șefului, indiferent dacă va însoți preparate tradiționale tipice, „finețuri” internaționale sau chiar trabucul de după cină. 

Deși este sezonul vinurilor roșii, să nu privim doar spre aceste vinuri. Dealu Mare, ne asigură Marinela Ardelean, rezervă bucurii pentru toate gusturile. Iubitorii de vinuri rosé s-ar bucura sa primească o sticlă de Augustin Rosé, de la producătorul multipremiat Davino. Proaspăt și amintind de fructe roșii, complex și elegant, acest vin poate însoți o gamă extrem de variată de mâncăruri. Este companionul perfect și poate deveni chiar el subiect de discuție, dar nu solicită neapărat toată atenția. Nu doar prietenele și colegele se vor bucura de el, din ce în ce mai mulți bărbați apreciază un rosé bine făcut. 

Nu putem să-i uităm pe prietenii și membrii familiei care iubesc vinurile albe, indiferent de sezon. Pentru ei, Marinela Ardelean recomandă Vals Chardonnay (un soi care produce vinuri mai complexe și mai corpolente decât, de exemplu, un Sauvignon Blanc văratic) de la crama Gramofon. Ideal pentru a completa elegant o cină dominată de legume sau pește, proaspăt și structurat, acest vin ar trebui însoțit de muzică bună, pentru a-l onora pe fondatorul cramei, care are rădăcini în lumea muzicii.

Articol susținut de Carrefour.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni