• PRO TV
  • Papa Francisc, vizită istorică în țara noastră: ”Dumnezeu să binecuvânteze România”

Papa Francisc, vizită istorică în țara noastră: ”Dumnezeu să binecuvânteze România”

Papa Francisc, vizită istorică în țara noastră: ”Dumnezeu să binecuvânteze România”

Vineri, 31 mai, Papa Francisc a ajuns în România, pentru o vizită de trei zile. 

Vineri, Papa Francisc a ajuns în România, fiind întâmpinat, la aeroportul Henri Coandă, de președintele României, Klaus Iohannis, și soția acestuia, Carmen Iohannis. 

Citește și. Destinul Papei Francisc. La 12 ani si-a cerut în casatorie prietena din copilarie, iar apoi si-a pierdut o mare parte din plaman

De la aeroport, Papa a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a ținut un discurs emoționant. Acesta i-a salutat pe Patriarhul Daniel - “Cu mare iubire, îl salut pe preafericitul meu frate Daniel” - dar și pe președintele Iohannis, pe premierul Dăncilă și pe toți cei prezenți, înainte de a rosti vorbe de mare importanță pentru toți românii.

Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră țară la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană deține în acest semestru Președinția Consiliului European. Momentul acesta e potrivit pentru o privire de ansamblu al celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă și religioasă și o izolare de alte țări europene”, a spus Papa Francisc.

E important să recunoaștem numeroșii pași înainte făcuți pe acest drum, chiar cu mari dificultăți.  Vă încurajez să continuați să lucrați pentru a consolida instituțiile și pentru a face astfel încât poporul dvs să își poată exprima întregul potențial pe care îl deține. 

O societate în care cei mai slabi, cei mai săraci și cei din urmă să nu fie considerați indezirabili, obstacole care ar împiedică mașina să meargă, ci cetățeni și frați care trebuie complet integrați în viața civilă. Ba mai mult, trebuie să fie percepuți drept cea mai sigură dovadă că modelul de societate care se construiește este cel bun. De fapt, cu cât o societate se preocupă mai mult de soarta celor mai dezavantajați cu atât mai mult își dovedește gradul de civilizație.

Urând României prosperitate și pace, invoc pentru întreaga populație belșugul binecuvântării divine. Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

Sanctitatea sa, Papa Francisc, a primit din partea președintelui un cadou cu specific românesc. Astfel, printre obiectele primite se numără: un covor din Oltenia, un brâu brodat cu mărgele din Transilvania, un brâu tricolor, tipare pentru caș din Moldova, ouă încondeiate din Bucovina, ceramică de Horezu, Icoana Înălțării Domnului, miere de salcâm din zona Blajului, magiun, pagaia lui Ivan Pazaichin, o minge şi un tricou cu autograful lui Gheorghe Hagi, un vin de  colecție Riesling Italian, podgoria Minis 1936– Banat / Crişana, vin de vinotecă Fetească Regală - Dealurile Moldovei, 1998, vin Golem Roșu, Crama Basilescu, 2013 - Muntenia și CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu. 

Sanctitatea sa va mai ține un discurs și după întâlnirea cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, la Palatul Patriarhiei, după care va participa la Sfânta Liturghie, la Catedrala Catolică „Sfântul Iosif”. 

În cursul zilei de sâmbătă, 1 iunie 2019, Papa Francisc va participa la Sfânta Liturghie, în Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc, Miercurea Ciuc, județul Harghita, va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași și va avea o întâlnire cu tinerii și cu familiile, la Palatul Culturii din Iași.

În ultima zi a vizitei sale în România, Papa Francisc va participa la Divina Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri, în Câmpia Libertății din Blaj, județul Alba, se va întâlni cu comunitatea rromâ din Blaj și va avea parte de o ceremonie de rămas bun, la Aeroportul Internațional din Sibiu.

Foto: Inquam Photos
 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni