• PRO TV
  • (P) Cele mai potrivite jucării pentru copilul energic

(P) Cele mai potrivite jucării pentru copilul energic

(P) Cele mai potrivite jucării pentru copilul energic

Dacă cel mic are un temperament puternic, nu stă locului o clipă, se plictisește repede și permanent trebuie să-l stimulezi cu jocuri și activități noi, atunci e clar că ai un copil energic. El se află într-o continuă căutare de nou, iar tu îi poți satisface această nevoie oferindu-i diferite jocuri și jucării potrivite cu firea lui.

Cum să alegi cele mai potrivite jucării pentru copilul tău? 

Alege jucăriile în funcție de vârstă copilului

Majoritatea jucăriilor au trecute pe etichetă vârsta copiilor cărora le sunt destinate, dar de cele mai multe ori această informație este importantă doar pentru siguranță. Copiii cu vârste mici pot înghiți piesele mici ale jucăriilor, deci, dacă ai un astfel de copil, cel mai bine ar fi să respecți recomandarea de pe eticheta. Dacă copilul este ceva mai mare, între 18-36 de luni, dar ținând cont și de nivelul lui de dezvoltare, poți opta pentru următoarele jucării:

- cuburi și seturi de construcții

- instrumente muzicale

- puzzle-uri

- cărți interactive

- jocuri interactive

- animale de plus

Jucării în funcție de sexul copilului

Deși nu se mai pun demult etichete de genul acesta și nu vrem să punem bariere în calea dezvoltării copiilor, mai există încă fetițe care se joacă cu păpușile și băieți care construiesc roboți. 
Astfel:

- pentru fetițe, jucăriile sunt foarte variate: păpuși cu seturi de hăinuțe și accesorii, figurine de animale în miniatură, căsuțe pentru păpuși, bucătării dotate cu toate aparatele electrocasnice. De asemenea, foarte importatnte pentru dezvoltarea talentelor și abilităților fetițelor sunt seturile care presupun lucrul manual, și anume: seturi de cusut și tricotat, de modelat plastelina sau lutul, de lipit mărgele și mozaicuri.

- pentru băieți sunt recomandate jucăriile care le stimulează creativitatea și imaginația: mașinuțe, trenulețe, avioane, elicoptere, cazemate cu soldăței, precum și cele care le dezvoltă abilități tipic masculine: truse de scule, mese de lucru, lego-uri și cuburi de construit etc.

 

Este posibil, totuși, că o fetiță să manifeste interes pentru o jucărie de băiat și invers, mai ales în cazul unui copil energic care se plictisește repede și a cărui curiozitate este mare, dar acest lucru nu trebuie să ne sperie, ci, din contră, trebuie să lăsăm copilul să experimenteze și să învețe, să-și descopere propria identitate și talentele sale.

Jucării destinate petrecerii timpului în aer liber.

Pentru copiii foarte energici petrecerea timpului afară, în parc, în față blocului sau în curte reprezintă un mod plăcut de a-și consumă energia și curiozitatea. Pentru această alegerea unor jucării și jocuri potrivite este esențială.

- Jucării de exterior pentru curte și grădină: tobogan, leagăn, balansoar, piscină cu apă, căsuță de jucărie, cort de joacă.

- Biciclete, triciclete, patine cu roțile, mașinuțe cu sau fără pedale.

- Roabă pentru nisip, cărucior pentru păpuși, zmeu, bumerang, frisbee, pistol cu apă.

- Accesorii pentru diferite sporturi: mingi, palete de tenis, popice, golf.

Să ții pasul cu un copil energic poate fi o provocare dar implicându-l în diferite jocuri interactive îi poți stimula creativitatea, dezvoltă talentele native, integra în colectivitate și îi vei potoli agitația și impulsivitatea, ajutându-l să-și exerseze răbdarea și să-și modeleze caracterul.

Indiferent de temperamentul copilului și de alegerea jucăriilor pentru acesta, timpul pe care îl petreceți împreună este mult mai important decât orice altceva și este esențial în relația dintre voi doi.

Sursă foto :https://pixabay.com/ro/photos/thomas-si-prietenii-trenul-de-juc%C4%83rie-243554

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni