• PRO TV
  • (P) 5 reguli de aur în amenajarea livingului

(P) 5 reguli de aur în amenajarea livingului

(P) 5 reguli de aur în amenajarea livingului

Indiferent dacă te aşezi pe canapea pentru a te uita la televizor sau a discuta cu prietenii, camera de zi este locul central al casei tale. Camerele de zi servesc mai multe funcţii şi pot avea diverse stiluri - pot fi formale, familiale, camera de joacă sau o simplă camera pentru privit la televizor. 

Află cum ar trebui să decorezi corect camera de zi pentru a obţine atmosferă, funcţionalitatea şi confortul de care ai nevoie. 

Concentrează-te asupra punctului focal

Dacă ai o lucrare mare de artă, un sistem de divertisment sau un şemineu în camera de zi, acesta va fi punctul focal. Găsirea punctului focal natural al unei camere este modul ideal de a începe decorarea. Cele mai multe case vor avea un punct de interes major, acesta fiind primul lucru care se observă la intrarea în acea încăpere. 

Cu toate că nu este necesar ca tot mobilierul să gravitez în jurul punctului focal, începe decorarea camerei în jurul acestei caracteristici şi creează un centru.

Poate fi vorba despre o măsuţă de cafea sau un grup de scaune. Este important ca livingul să aibă un punct focal, dar şi un centru vizibil. De cele mai multe ori, centrul unei camere de zi este locul unde se afla masa de cafea, dar, dacă ai un living mare, poţi încorpora mai multe puncte centrale care să îmbie la discuţii şi la relaxare. 

Livingul trebuie să fie perfect funcţional

Mobilarea camerei de zi trebuie realizată astfel încât aceasta să fie funcţională. Astfel, se va ţine cont de numărul de persoane care vor lua masa în acea cameră, de ce activităţi se vor desfăşura acolo şi de ce alte întrebuinţări va mai avea. Apoi se poate decide stilul, dimensiunea şi cantitatea de mobilier de care va fi nevoie. 

Totodată, se recomandă alegerea pieselor de mobilier în scară, la înălţimi diferite. În acest mod se creează un echilibru al acelui spaţiu. Alege, deci, piese de mobilier de mărimi şi înălţimi diferite şi care să se echilibreze reciproc. Totodată, aşează mai întâi piesele mari în cameră şi apoi elementele mai mici în jurul mobilierului principal. 

Adăugă dimensiune şi iluminează adecvat cameră

Textura şi dimensiunea vor face camera mai atractivă şi mai interesantă. În timp ce decoraţiile sunt lăsate de obicei pentru final, acestea pot fi cea mai mare provocare în decorarea unui living. Crează înălţime şi adâncime în camera de zi adăugând lucrări de artă, fotografii, rafturi sau oglinzi. Când agăţi pe perete lucrări de artă, asigură-te că sunt la nivelul ochilor şi centrate. 

Totodată, iluminarea camerei este esenţială pentru a crea un spaţiu luminos şi deschis şi este important să fie stratificate sursele de lumină. Chiar dacă ai o lumină principală, încearcă să încorporezi diferite stiluri de corpuri de iluminat, cum ar fi lămpile de pe mesele laterale pe care le poţi găsi la Divani & Sofa, iluminarea rafturilor de cărţi sau chiar lumânările. 

Adaugă un covor de zona şi joacă-te cu texturile 

Este important să nu uiţi de covorul de zona atunci când decorezi o cameră de zi. Covoarele de zona adăugă textura şi dimensiune saptiului, fiind totodată şi funcţionale. De obicei se alege un covor care să completeze schema de culori şi care să fie amplasat în centrul camerei. Covorul ar trebui să fie suficient de mare pentru că cel puţin picioarele din faţă ale mobilierului să fie pe el, şi să fie la o distanţă mai mare de 10 cm de pereţi. 

Urmează apoi să amesteci modelele, culorile şi texturile pentru a obţine armonie totală în camera de zi şi a da personalitate spaţiului. Joacă-te cu culoarea preferată adăugând nuanţe variate în întreaga cameră. Camerele de zi vibrante şi pline de culoare şi modele pot fi pline de stil, fără a deveni copleşitoare.  

Creează simetrie şi ţine cont de trafic

Concentrează-te pe simetrie pentru a crea un living bine echilibrat, confortabil şi organizat. Combina canapelele, mesele laterale şi scaunele pe părţile opuse ale camerei pentru a obţine simetrie şi echilibru. În cazul unui living simetric, masa de cafea poate servi drept punct central al aranjamentului. Cu toate că nu toate camerele sunt destinate simetriilor, dacă le vei realiza corespunzător, rezultatul va fi un spaţiu simplu, dar de efect, funcţional şi primitor. 

Atunci când aranjezi camera de zi, este important să ai în vedere fluxul de oameni şi traficul din încăpere. Aranjarea mobilierului poate influenţa modul în care oamenii intră, ies şi navighează prin cameră, aşa că va trebui să fii atent la fiecare detali care ar putea îngreuna traficul. Dacă este dificil să treci prin cameră din cauza scaunelor, încearcă un alt aranjament. Totodată, trebuie să te simţi confortabil când te aşezi pe canapea ca să te uiţi la televizor cu familia sau prietenii. Mai mult, dacă ai amenajat o zonă de discuţii cu o măsuţă de cafea, asigură-te că oamenii se pot privi fără să fie nevoie să se întoarcă în poziţii nefireşti. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni