• PRO TV
  • Fumatorii au sanse mai mari cu 50% sa sufere de dureri de spate ingrozitoare

Fumatorii au sanse mai mari cu 50% sa sufere de dureri de spate ingrozitoare

Fumatorii au sanse mai mari cu 50% sa sufere de dureri de spate ingrozitoare

Fumatorii inraiti sunt mai predispusi sa dezvolte o boala care afecteaza zona lombara a coloanei vertebrale, in comparatie cu cei care nu fumeaza, sugereaza un studiu suedez.

Boala se numeste stenoza spinala lombara si apare atunci cand canalul spinal se ingusteaza, exercitand presiune asupra maduvei spinarii si a nervilor. Boala este una destul de grava, iar tratamentul consta intr-o operatie destul de costisitoare. 

Persoanele care s-au lasat de fumat sunt expuse si ele la risc, insa renuntatul la tigari scade cu mai mult de 70% sansele de a avea nevoie de operatie.

Explicatia este faptul ca nicotina din tigari afecteaza tesutul spinal, slabeste oasele si inrautateste inflamatiile din corp, producand dureri mai mari.

Cercetatorii au examinat date de la 331,941 lucratori in constructii care faceau parte dintr-un registru national de sanatate ocupationala din Suedia. Acestia au fost urmariti aproximativ trei decenii, incepand de la varsta de 30 de ani, iar pe parcursul acestei perioade 1623 dintre ei s-au operat de stenoza spinala lombara.

In comparatie cu nefumatorii, persoanele care au fumat cel putin 15 tigari pe zi au cu peste 46% mai mult sanse sa sufere de aceasta afectiune.

In cazul celor care fumeaza moderat, riscul creste cu pana la 31%, in timp ce fostii fumatori se confrunta cu un risc mai mare cu 13%. 

"Fumatul este un factor de risc pentru ingustarea spatiului spinal din zona lombara, care poate duce la un tratament chirurgical", afirma Arkan Sayed-Noor, autorul studiului de la Universitatea Umea.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni