• PRO TV
  • Filmul de animație care te învață cum să reacționezi când ești umilit la școală

Filmul de animație care te învață cum să reacționezi când ești umilit la școală

Filmul de animație care te învață cum să reacționezi când ești umilit la școală

O nouă campanie care are ca scop eradicarea bullying-ului în școli a fost lansată în România. Copiii, părinții și profesorii pot afla cum să lupte cu acest flagel, iar în ajutor le sar personajele unui film de animație.

UglyDolls: Păpuşi în bucluc, un film cu mesaje clar structurate şi adresate deopotrivă celor mici şi părinţilor, a fost lansat în cinematografele de la noi la 10 mai 2019. Vertical Entertainment, Cinema City şi Salvați Copiii şi-au unit forţele pentru a lupta împotriva bullying-ului în şcoli şi pe marile ecrane prin intermediul animaţiei.

În cadrul campaniei copiii sunt invitaţi să vizioneze împreună cu toată clasa animaţia UglyDolls la cinema, să descarce broșura educaţională şi să parcurgă toate activităţile tematice propuse în cadrul caietului de activităţi, pentru a învăţa cum pot deveni adevaraţi eroi anti-bullying. Toate detaliile acestei campanii sunt disponibile online şi pot fi accesate și online, AICI

Ce este bullying-ul și cum luptăm cu el

Bullying-ul este un fenomen nelipsit din școlile românești, căruia îi cad victime tot mai mulți adolescenți. La nivel european România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, filmul UglyDolls este prilejul perfect de a-i ajuta pe copii să înțeleagă acest comportament. 

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 17% dintre copiii de 11 ani şi 23% dintre copiii între 13 - 15 ani au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori în luna anterioară. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) pentru anul şcolar 2014 – 2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violenţă la nivel naţional.

Bullying-ul, într-un grup de copii, este definit în general ca fiind un comportament agresiv, repetitiv, menit să provoace suferinţă și care implică întotdeauna un dezechilibru de putere între agresor și victimă. Spre deosebire de acte și situații singulare de violență/agresiune/excludere, bullying-ul este inițiat deliberat, în mod repetat și nu se stinge de la sine. Acesta este şi motivul pentru care este necesară intervenția adulților pentru a identifica motivațiile, tiparele și a lua măsuri în consecință. 

În 2016, Salvați Copiii România a lansat primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, în vederea unei mai bune înțelegeri a motivelor care stau la baza acestor comportamente de violență între copii și a dimensiunii acestui fenomen în contextul educațional din România. 

Studiul a scos în evidență un nivel îngrijorător al prezenței diferitelor comportamente asociate bullying-ului în școli și arată nevoia unei schimbări de abordare a dinamicii relaționale în contextul școlii. 

●  73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar.

●  58% au asistat la situații de bullying în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online

Mai multe informații despre bullying, un fenomen care afectează pe termen lung copiii victime, martori complice sau agresori, sunt disponibile pe site-ul www.scolifarabullying.ro și pe canalul de Youtube Salvați Copiii România.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat ce înseamnă expunerea la agresiune și frică, chiar în mediul în care copilul este pregătit să deprindă noi abilități de viață. 

Frica este unul dintre cele mai puternice și mai toxice sentimente. Te paralizează, te face să îți selectezi o ierarhie de priorități dictată de nevoia de auto-apărare, punând, astfel, între paranteze nevoile reale, acelea de interacțiune socială, de afirmare și de validare socială. Iar atunci când vorbim despre fenomenul de bullying în școli, frica este sentimentul dominant. 

Agresorul vrea să inspire frică, iar aceasta din urmă blochează emoțional atât victima, cât și copilul martor, care va duce cu el acasă sentimentul greu de a fi fost complice tăcut. Dar prima alegere de a interveni și de a corecta situația aparține adultului: părinte, profesor, consilier, pentru că de la ei copiii vor învăța să își asume și să fie responsabili pentru ceea ce fac sau nu fac”.

Cum te învață UglyDolls că e bine să fii diferit


Firul narativ al animaţiei UglyDolls prezintă cum în adorabilul, dar foarte diferitul orășel Uglyville, ciudăţenia este celebrată, particularităţile sunt apreciate, iar frumuseţea este sărbătorită dincolo de aspectul fizic. Aici, curajoasa Moxy şi prietenii ei trăiesc cu bucurie zi de zi, într-un loc unde posibilităţile sunt nelimitate. Neobişnuiţii locuitori din Uglyville îşi mai aruncă uneori privirile către cer, de unde mai apare câte o păpuşă unicat, gata să se alăture comunităţii. 

Moxy îşi iubeşte viaţa alături de prieteni, însă curiozitatea o face mereu să se întrebe ce se află dincolo de graniţe. Aşa ajung să descopere Perfecţiunea, un oras în care mai multe păpuşi convenţionale sunt antrenate conform celor mai înalte protocoale şi odată cu absolvirea cursurilor sunt trimise mai departe în Lumea Reală, unde le aşteapta iubirea copiilor care le vor primi cu braţele deschise în viaţa lor.

În Perfecţiune, Moxy şi prietenii ei ajung să fie subiectul planurilor răutăcioase puse la cale de Lou, păpuşa perfectă responsabilă de antrenarea recruţilor. Aici, UglyDolls vor afla ce înseamnă să fie diferite şi cât de grea e lupta pentru a fi iubite şi că pentru a fi tu însuţi e cel mai important.

Cântată și viu colorată, animația UglyDolls: Păpuși în Bucluc promovează frumusețea interioară și prietenia adevărată, doar pe marile ecrane din toată ţara, fiind distribuită de Vertical Entertainment.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni