• PRO TV
  • Descoperirea de la Stonehenge care ”spulberă” toate teoriile despre celebrul monument

Descoperirea de la Stonehenge care ”spulberă” toate teoriile despre celebrul monument

Descoperirea de la Stonehenge care ”spulberă” toate teoriile despre celebrul monument

Un expert în Stonehenge a făcut o descoperire uimitoare care ”rescrie” imaginea lumii antice.

Stonehenge, unul dintre cele mai faimoase monumente din Marea Britanie, datează din anul 3000 î.Hr și poate fi admirat pe câmpurile din Wiltshire și în zilele noastre. Mulți arheologi cred că a fost folosit ca cimitir pentru mai bine de 500 de ani, unii cred că a avut un rol spiritual important, însă osteoarheologul Jackie McKinley a venit cu o teorie nou în documentarul Discovery ‘The Secret Skeletons Beneath Stonehenge’, după ce a descoperit o ”piesă foarte rară” de metal într-un mormânt din apropiere. 

”Suntem în primele faze ale prelucrării metalului, iar aceste obiecte sunt foarte fin lucrate. Tehonologia și abilitățile de a prelucra ceva atât de frumos și delicat ar fi fost văzută ca ceva magic. 

Erau două morminte, la trei metri distanță unul de altul, și cred că unul dintre oameni se pricepea la magia de a face aceste frumoase obiecte”.

 

Naratorul documentarului explică: ”Jackie este convinsă că ambii bărbați erau fierari care au venit la Stonehenge pentru a face și vinde prețioasele obiecte din metal. Pentru aceasta, Stonehenge înseamnă mai mult decât un monument, este un loc înfloritor pentru confecționarea de obiecte și comerț.

Dar Jackie a descoperit ceva mult mai ieșit din comun. Acești fierari au bătut drum lung pentru a-și fac un punct de vânzare la Stonehenge.”

Jackie McKinley explică: ”Există anumite semnături chimice ale apei din sol care se pot fixa în smalțul dinților. Cercetând aceste semnături și relaționându-le cu geologia, putem să ne dăm seama din ce zonă provine cineva”.

Conform analizelor, strămoșii celor care au construit monumentul antic au călătorit pe Mediterană, dinspre est, înaint de a ajunge în Britania în jurul anului 4000 î.Hr. Comparând ADN-ul uman neolitic, s-a ajuns la concluzia că aceștia veneau din Anatolia (Turcia) și s-au mutat în Iberia înainte de se îndrepta spre nord. 

Foto: Getty 
 

VOYO.RO, singura platformă online din România care va transmite LIVE decernarea premiilor Oscar 2021! 


Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni