Cum ne protejăm casa de hoți. Sfaturi de la specialiştii din Poliţie

Peste 6.000 de furturi au avut loc de la începutul anului până în prezent în România. Polițiștii spun că locuințele românilor sunt mai expuse vara, atunci când majoritatea pleacă în vacanțe.

Ramona Dabija, director Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a fost invitată în platoul emisiunii Vorbește Lumea și a discutat despre lucrurile pe care le putem face pentru a ne asigura că locuința noastră nu poate fi spartă. 

“Un singur caz este suficient să producă un discomfort psihic foarte puternic într-o comunitate. Atunci când știi că vecinului tău i s-a spart casa, inclusiv tu care nu ai fost victimă te simți în nesiguranță în propria ta locuință”, a declarat comisarul de poliție.

Ramona Dabija a povestit și care sunt metodele hoților și cum acționează aceștia: Metodele hoților sunt clasice, ele doar sunt îmbunătățite de la an la an. Una dintre cele mai cunoscute e metoda împrietenirii. Atunci când la ușa ta apar diverși indivizi, întotdeauna vor fi cel puțin doi, sub pretextul că sunt fie de la reprezentanții autorității publice, fie că sunt de la gaze, de la lumină. Ei încearcă să pătrundă în locuință. Sunt persoane care acceptă doar prin prezentarea unui simplu ecuson, fără a vedea un buletin sau o legitimație de serviciu. Și e important să știe cetățeanul că atâta timp cât tu nu ai solicitat prezența unei autorități, aceștia nu au de ce să intre în locuința ta".



Comisarul de poliție a explicat că nu există spargere de locuință la întâmplare și că trebuie să fim foarte vigilenți cu tot ceea ce se întâmplă în comunitatea noastră. 

"Întotdeauna cel care acționează, infractorul să-i zicem, trece de cel puțin câteva ori înainte prin fața casei tale. Știe exact unde intră și ce are de luat de acolo. (…) E foarte important să fim foarte atenți. Nu trebuie să răspundem la interfon dacă nu așteptăm pe nimeni. Să nu permitem persoanelor să intre în imobilul nostru sub diverse pretexte. (…) În primul rând nu trebuie să strigăm în gura mare atunci când plecăm în vacanță. Nu trebuie să postăm pe Facebook astfel de informații", a mai spus Ramona Dabija.

Mai multe sfaturi în materialul VIDEO de mai sus 

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni