Ce este Metavers? Este acesta viitorul internetului? Cum ni se va schimba viața?

Conceptul "metavers" sau „metaverse”, pentru dezvoltarea căruia Facebook a anunțat că angajează 10.000 de oameni, poate părea o versiune îmbunătățită a realității virtuale (VR), dar deja se consideră că acesta ar putea fi, de fapt, viitorul internetului.

Metavers se referă în general la conceptul de lume virtuală unde oamenii se adună pentru a socializa, a se juca sau a munci, cu ajutorul unui avatar. 
 
Termenul de metavers a devenit popular pe 29 octombrie 2021, când compania Facebook, în calitate de entitate jurdică, nu de aplicație de socializare, a devenit ”Meta” și a lansat un video în care Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook (actual "Meta") a spus ”Cred că metavers este următorul capitol pentru internet.”  Așa s-a ajuns și la întrebarea ridicată la Vorbește lumea, alături de Iulia Ionescu, de la I LIKE IT: este metavers viitorul internetului? 
 
Conceptul de metavers a existat de ceva vreme sub forma de universuri digitale interconectate în care putem dezvolta o  personalitate/avatar, în diferite jocuri sau chiar proiecte de muncă. La Vorbește lumea, Iulia Ionescu a prezentat un avatar drept "Elsa, prietenul meu imaginar". 
 



Motivul pentru care acum se vorbește mult despre metavers este că, în prezent, anumite tehnologii cheie au atins un nivel necesar pentru a putea oferi un acces facil și cu adevărat simplu oricui în Metavers. Una dintre aceste tehnologii este realitatea virtuală, cunoscută pe scurt drept VR (Virtual Reality).

Obiectivul final al companiilor precum Meta (Facebook) este capacitatea VR de a crea spații online pe care le pot împărți mai mulți utilizatori din întreaga lume simultan. Pentru muncă, vacanțe, sporturi simulate etc. Pe scurt, se dorește construirea unei lumi simulate, unde utlizatorul, prin avatarul său, să poată face orice își dorește. 
 
În plus, o persoană reală care folosește VR ar trebui să își poată trasporta avatarul și pe alte platforme - în medii 3D randate, în aplicații 2D și tot așa. Iar avataul său ar trebui să interacționeze cu alții - tot persoane reale, care au avatarul lor. 
 
Vedeți detalii despre Metavers și în video-ul atașat

FOTO: CAPTURĂ EMISIUNE/ SHUTTERSTOCK

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni