• PRO TV
  • 5 filme pe care poți să le urmărești de Crăciun după ce ai văzut "Singur acasă" la PRO TV

5 filme pe care poți să le urmărești de Crăciun după ce ai văzut "Singur acasă" la PRO TV

5 filme pe care poți să le urmărești de Crăciun după ce ai văzut "Singur acasă" la PRO TV

Nu trebuie să te mulțumești cu dulcea comedie clasică sau cu siropul din "O viață minunată" numai pentru că vin sărbătorile. Ai la dispoziție și animale fantastice, și rom-com, și versiunea dramă a Crăciunului, în care familia, în loc să sărbătorească, se dedă la un aprig spălat al rufelor murdare. 

Prezentat lumii de către Steven Spielberg, filmul "Gremlinii" (și comedie, și fantasy, și horror) a împământenit câteva reguli în imaginarul colectiv: "Nu îl uda, ține-l departe de lumină și niciodată nu îl hrăni după miezul nopții". Toată tevatura începe cu un cadou de Crăciun primit de Billy (Zach Galligan): o creatură mică și pufoasă din specia Mogwai, botezată Gizmo. Doar că, dacă încalci regulile, Gizmo duce la crearea unei întregi specii de prădători care pot distruge orașe – să vedeți ce îi fac New York-ului într-un alt film din serie!

Comedia romantică și Crăciunul merg mână în mână, dar puține sunt rom-com-urile care merită mai mult de o vizionare. Pe lista alternativelor la "Singur acasă" se regăsesc trei: un clasic al speciei ("Pur și simplu dragoste"), "Vacanța" și "În timp ce tu dormeai". Primul are de toate pentru toți: Hugh Grant în rol de prim-ministru ingenuu, la care se adaugă o distribuție britanică de BAFTA - de la Emma Thompson până la Alan Rickman -, idile între ... de la copii până la dubluri de actori porno. 

Al doilea se limitează la patru staruri plasate în două țări de pe continente diferite: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black. Tonul de rom-com e bine potențat, are exact umor cât să nu alunece în ridicolul în care se bălăcește frecvent specia, plus că masa de Crăciun îți va cădea mai bine după ce o auzi pe Cameron Diaz spunând: "Vreau să mânânc carbohidrați fără intenția de a mă sinucide". 

Cel mai bătrânel rom-com din top este "În timp ce tu dormeai" (1995), cu Sandra Bullock și Bill Pullman. Dincolo de interpretările rezonabile, întreg șarmul acestui film stă în scenariu, unul care glisează abil între varii registre. Bonus: Sandra Bullock se compară cu un vițel. 

Fiindcă există Crăciun și în Europa, din top nu putea lipsi drama "" de Arnaud Desplechin. O familie se adună în circumstanțe tragice: mama (Catherine Deneuve) are cancer la ficat și o opțiune care sau o vindecă, sau o omoară. Ăsta e doar un personaj, să vedeți cu ce bagaj vin cei patru "copii" ai familiei  Vuillard. Firește, secrete urâte ies la suprafață, replici acide curg. Ebert a zis bine: "«Un conte de Noël» patinează pe gheața subțire a unui lac, ajunge în siguranță de cealaltă parte și bea o ciocolată caldă și împarte bezele cu Moartea". 

PS: Atenție la scena căderii lui Matthieu Amalric!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni