• Emisiuni
  • Vorbește Lumea
  • Șomajul tehnic: ce drepturi au angajații și ce drepturi au angajatorii. Avocatul Adrian Cuculis vine cu explicații

Șomajul tehnic: ce drepturi au angajații și ce drepturi au angajatorii. Avocatul Adrian Cuculis vine cu explicații

România se află, în acest moment, printre țările afectate în mod direct de pandemia de coronavirus. Multe firme, care au fost nevoite să-și retrangă activitatea pe fondul pandemiei de coronavirus, își trimit angajații în șomaj tehnic. 

Ce se întâmplă cu angajații? Ce drepturi și obligații au aceștia, dar și angajatorii? Aceastea sunt întrebările  la care cu siguranță mulți dintre noi s-au gândit. Avocatul Adrian Cuculis a răspuns la aceste întrebări, dar și la multe altele în cadrul emisiunii Vorbește Lumea.

"Șomajul tehnic înseamnă, de fapt, atunci când o companie fie că este mai mică fie că este mai mare își reduce din activitate,  o încetează pentru o perioadă de timp, nu spune codul muncii cât, și este obligată să plătească 75% din salariul pe care acel angajat îl avea la momentul la care s-a luat decizia aceasta a șomajului tehnic".

Ce se întâmplă cu ei 

"Trebuie să știe toată lumea că nu există situația asta: șeful mi-a cerut să-mi dau demisia. Nu te poate da afară pur și simplu că zice el și nici nu te poate obliga să-ți dai demisia, însă există situația aceasta a șomajului tehnic".

Cine plătește șomajul  tehnic 

"Șomajul tehnic ar trebui să-l plătească companiile. Fiecare companie are obligația, atenție, să aibă un fond de salariu, un fond prin care ar trebui să plătească aceste sume de bani în ipoteza în care intră într-o imposibilitate de desfășurare a activitații".

"Angajatul este la dispoziția angajatorului pe toată perioada de șomaj tehnic. Oricând angajatul spune tu trebuie să te întorci la muncă, dar el este obligat cu ajutorul statului sau fără ajutorul statului, să-ți plătească cei 75% din salariu", a spus Adrian Cuculis. 

Vezi continuarea în materialul de mai sus! 


Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni