(P) Cum ne pregătim copiii pentru meseriile viitorului?

Multe dintre profesiile pe care le vor avea copiii noștri încă nu s-au inventat, așa cum multe profesii de astăzi nu existau în trecut. Iar când îi educăm pe copiii noștri ar trebui să ne gândim, în primul rând, la viitor și la cum va arăta acesta. 

Toți specialiștii povestesc despre abilități de care copiii vor avea nevoie la școală și în viața lor profesională. În viitor tehnologia va fi esențială, de aceea ar trebui inclusă în educația copiilor. Părinții ar trebui să știe că, folosită corect, aceasta îi ajută pe cei mici să își dezvolte acele abilități de viață care vor fi cele mai căutate în meseriile viitorului. Sute de copii de numai 10-14 ani învață deja aceste lucruri în cadrul SuperCoders, un program al Orange România. Mai multe detalii despre program sunt disponibile AICI.

Multe dintre meseriile viitorului încă nu au fost inventate și, cu siguranță, copiii trebuie să fie pregătiți să aibă abilități pentru a putea face față joburilor din viitor. Mulți copii vor interacționa cu tehnologia, indiferent de specializarea pe care o vor avea”, ne spune Ioana Rusu, Coordonator de proiecte Simplon România și partener al Orange în dezvoltarea programului.

La atelierele online din cadrul programului național SuperCoders copiii învață primele informații despre programare și cum se creează o animație în programul Scratch, iar la final își pot înscrie în concurs poveștile create. “Copiii sunt introduși în lumea coding-ului, ei învață să programeze și să găsească un final creativ poveștii noastre, pentru că noi avem un personaj simpatic, care an de an are noi peripeții intergalactice și pe care copiii îl ajută să găsească soluții cu ajutorul tehnologiei”, continuă Ioana Rusu.

Ioana ne-a mai spus cum, în cadrul atelierelor de programare, copiii înțeleg ce înseamnă să lucreze în echipă. Ei învață să fie creativi, aptitudine care îi ajută să găsească soluții rapide la provocările pe care le întâmpină. Nu în ultimul rând, educația digitală îi ajută pe cei mici să își dezvolte gândirea critică prin care pot găsi răspunsul corect pentru ei atunci când dau de o problemă, privind-o pe aceasta din mai multe perspective.

Un exemplu este Paula Filimon, câștigătoarea concursului național de anul trecut, care a povestit la Vorbește lumea despre experiența ei: “Pentru mine acesta a fost primul concurs de programare la care am participat până acum. Am învățat cum să mă organizez într-un timp scurt și cum să rezolv problemele mele pe cont propriu, în urma soluțiilor găsite de mine. Eu mi-am descoperit pasiunea acum 2 ani în cadrul unui proiect de programare și deja știu că vreau ca pe viitor să continui în acest domeniu. Copiilor de vârsta mea aș vrea să le transmit să se înscrie atât la atelierele de programare, cât și la concurs. Iar dacă participă la concurs aș vrea sa le spun să fie cât mai creativi și originali.”

Dacă aveți copii cu vârsta între 10 și 14 ani, încă îi mai puteți înscrie gratuit la unul dintre atelierele din cadrul SuperCoders, un program al Orange, până pe 19 noiembrie, sau la concursul național, până pe 22 noiembrie, AICI. La final, vor învăța cum să creeze animații și pot câștiga premii.

Urmărește mai multe detalii și în materialul video de mai sus.

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni