• PRO TV
  • O fetiță de 9 ani din România i-a uimit pe chinezi cu vocea ei. „Ne-au chemat să cântăm de Revelion”

O fetiță de 9 ani din România i-a uimit pe chinezi cu vocea ei. „Ne-au chemat să cântăm de Revelion”

O fetiță de 9 ani din România i-a uimit pe chinezi cu vocea ei. „Ne-au chemat să cântăm de Revelion”

Dacă nu ai prea multe motive de mândrie cu originile tale de român, trebuie să citești asta. O fetiță de doar 9 ani din România face furori în China cu talentul ei.

Siena este mândria soților Constantin și Irina Vușcan, doi profesori din Cluj-Napoca stabiliți de mai mulți ani în China. La doar 7 ani, micuța își făcea debutul muzical în emisiuni televizate din cea mai populată țară din lume. La 9 ani, Siena este o vedetă locală, iar televiziunile se „bat” între ele pentru a o avea în show-urile de talente. 

Siena s-a născut în SUA și la 4 ani s-a mutat în China împreună cu părinții ei. Un an de zile nu a mers la școală, dar în acest timp nu a stat degeaba, ci a asimilat limba locală. În momentul în care a fost acceptată, a avut o evoluție incredibilă. I-a uimit pe chinezi la prima ei participare la un show de talente, când a interpretat o melodie în limba chineză – Dimineața spre școală. Prestația ei a fost urmărită de zeci de milioane de telespectatori din provinciile Shandong și Jiangsu.

Siena e o prezență nelipsită de pe micile ecrane din China, unde a fost invitată să cânte la o sumedenie de emisiuni, chiar și de Revelion. Fetița iubește muzica și își dorește să devină o artistă apreciată în toată China. Însă, părinții ei nu vor ca „diamantul” lor să intre în lumea artistică prea devreme, pentru a se bucura în continuare de copilărie. Tatăl ei, Constantin Vușcan, ne-a mărturisit cum fac față cererilor tot mai numeroase care vin din partea televiziunilor din China.

„A trebuit să ne împărțim între activitatea ei școlară și cea artistică pentru că în China toate show-urile de televiziune au o particularitate anume, în sensul că ei vor ca participanții să intre într-un soi de stagiu de pregătire, fiindcă multe show-uri sunt în direct și nu-și permit să dea rateuri. Taberele astea durează trei-patru săptămâni, pentru a putea intra apoi într-o emisiune. Or, e cam mult pentru noi și am lăsat-o să plece strict la evenimentele care nu necesitau o prezență prea îndelungată. Pentru că trebuia să meargă ba la Beijing, ba la Shanghai, în general în capitalele de provincie”, a declarat Constantin Vușcan pentru PROTV.RO.

Soții Vușcan și cele două fete ale lor. Al treilea lor copil a venit pe lume abia în acest an Foto: dantomozei.ro


Constantin Vușcan și soția lui, Irina Sonia, sunt profesori și amândoi predau la Universitatea Jinan din provincia Shandong. Ei vor ca fetița lor să se preocupe și de școală, unde, de altfel, excelează.

Categoric nu ne dorim să lase școala pe locul doi. E greu de luat o decizie în această direcție, noi ne dorim tot ce e mai bun pentru ea, dar în acest moment ne e greu să-i decidem viitorul. Poate că ar trebui să așteptăm până ajunge la vârsta la care poate discerne ea singură care e drumul pe care vrea să pășească. Noi încercăm să păstrăm un echilibru între activitățile ai artistice și școală”.

Siena este o elevă strălucitoare, e mereu între primii cinci copii din clasa ei, deși e singurul copil străin din instituția de învățământ. Școala e foarte grea în China, însă Siena s-a adaptat mai bine decât ar fi putut să se adapteze un adult. Vorbește fluent limba chineză literară, dar stăpânește și mai multe dialecte. Născută în SUA, româncuța noastră vorbește perfect engleza, iar acasă, în familie, vorbește în română pentru a nu-și uita originile.

Siena, împreună cu colegii de clasă


O încurajăm să citească în limba română, ca să nu piardă contactul. Când venim în România își revine și vorbește mai mult în limba noastră. Noi avem două fetițe. Siena are 9 ani, iar cea mică are 5 ani. Ele comunică în limba chineză, iar cu prietenii noștri din China vorbesc în engleză. Mărturisesc că din familia noastră eu mă descurc cel mai greu în chineză”, ne spune Constantin Vușcan.

Siena și familia ei vin periodic în România, fiindcă aici le sunt rădăcinile, prietenii și cunoscuții. Ca profesor în China, Constantin Vușcan beneficiază de patru luni de vacanță pe an (două luni vara și două luni iarna). Astfel că aceste vacanțe sunt dedicate României, deși cam singurul lucru care îi leagă pe copiii Vușcan de această țară este originea familiei lor. Siena s-a născut în SUA, sora ei a venit pe lume în România, iar frățiorul lor cel mic – în China.

Părinții au dus-o inclusiv la Opera Națională din Cluj pentru a cere o a doua părere în legătură cu talentul muzical de care a dat dovadă încă din primii ani de viață. Aici a susținut câteva audiții, iar concluzia a fost că Siena „are un diamant în gât”, lucru rar întâlnit la un copil de vârsta ei. Cu toate acestea, au considerat că e un pic devreme pentru a începe o pregătire clasică, de operă, la această vârstă și le-au recomandat părinților să o înscrie la un cor și să o lase să se bucure de copilărie.


La școală, Siena e mereu înconjurată de colegi, care se mândresc cu giuvaerul lor. Când o văd pe stradă, copiii chinezi care nu o cunosc o strigă „Waiguoren”. Siena știe ce înseamnă acest cuvânt, dar nu înțelege de ce i se spune în acest fel.

Ad literam înseamnă om din afară, străin, chiar extraterestru. China e foarte mare și, atunci când te întâlnești cu localnici, e foarte probabil să fie pentru prima dată când văd un străin. Mai ales copiii, care nu au expunere la mediile cu expați. Când văd străini sunt foarte fascinați și atunci strigă Waiguoren, waiguoren! Ca și când am vedea noi un extraterestru. Dar fetele mele sunt foarte nelămurite, fiindcă ele nu știu că sunt străine, ele cred că sunt chinezoaice”, mai spune profesorul Vușcan.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni