• PRO TV
  • Atunci când dansul e motiv de pușcărie. O adolescentă-vedetă, victimă a uneia dintre cele mai absurde legi din Iran

Atunci când dansul e motiv de pușcărie. O adolescentă-vedetă, victimă a uneia dintre cele mai absurde legi din Iran

Atunci când dansul e motiv de pușcărie. O adolescentă-vedetă, victimă a uneia dintre cele mai absurde legi din Iran

Iran e în atenția presei internaționale dintr-un motiv destul de neobișnuit: în ultima vreme a arestat o mulțime de persoane pentru că au publicat pe Instagram filmulețe în care dansează. 

(foto main: captură youtube)

Filmulețele nu sunt, așa cum ne-am aștepta, indecente, ba dimpotrivă, persoanele care dansează pe ritmuri vestice sunt îmbrăcate normal, iar mișcările lor de dans sunt și ele absolut normale.

Potrivit activiştilor din Iran, Maedeh Hojabri, o adolescentă de 17-18 ani și un foarte cunoscut star social media Iranian (ea e urmărită de mai mult de 600.000 de oameni pe Instagram), se numără printre persoanele arestate. Identitatea celorlalte persoane nu a fost dezvăluită. 
Site-ul news.com scrie că tânăra a apărut la o televiziune de stat, alături de alți deținuți și a făcut ceea ce activiștii iranieni au numit ,,confesiuni forțate”. Adolescenta a spus, în lacrimi, că știe că a încălcat normele morale și că aceste filmări nu ar fi trebuit să existe. Acest tip de confesiune e o tactică folosită adesea de sistemul iranian, scrie același site. 
 
" N-am avut intenţia să-i încurajez pe alţii să facă acelaşi lucru. Îmi pare rău pentru ceea ce am făcut, știu că a fost greșit.”, a spus ea.
 
 ,,Să arestezi o fată de 19 ani pentru că a dansat și a urcat filmulețele pe contul ei de Instagram și apoi s-o forțezi să spună că e conștientă că a greșit, ca și cum ar fi comis o crimă... Încă o manifestare îngrozitoare a lipsei de toleranță care guvernează în acest moment această țară. Rușine!”, a comentat un utilizator pe Twitter.

Cunoscutul blogger iranian Hossein Ronaghi a scris, la rândul său: "Oamenii normali ar râde de tine dacă le-ai spune că aici sunt arestați tineri de 17 ani şi 18 de ani pentru că dansează, sunt fericiţi sau frumoşi, iar în schimb pedofilii sunt liberi".
 
Shabooneh, un site local de știri, scrie că Hojabri a publicat în jur de 300 de filmulețe pe contul ei de Instagram și în majoritatea dansa pe ritmuri vestice. Același site notează că adolescenta nu purta hainele tradiționale islamice. 

Poliția iraniană a declarat că a cerut închiderea tuturor conturilor care preluaseră acest ,,trend” și că va cere în instanță și blocarea accesului iraneinilor la Instagram. Iranul a blocat până acum accesul la numeroase rețele de socializare precum Facebook, Twitter, YouTube, dar și la Telegram. Majoritatea iranienilor continuă să folosească, însă, aceste site-uri prin proxies și VPN-uri. 
 
Iran nu e la primul episod de acest gen. În 2014 autoritățile au mai arestat șase persoane după ce au apărut într-un filmuleț în care dansau pe piesa ,,Happy”, lansată de Pharrell. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni